Реално действащи са едва 32% от фирмите

team

Срокът за пререгистрация в Търговския регистър е удължен. Близо 900 хил. български фирми не са подали заявление за пререгистрация в Агенцията по вписванията.

Три-годишния период за пререгистрация трябваше да изтече в края на 2010. А до момента в Агенцията са вписани едва 285 301 форми или едва около 32%. В същото време след 2008 са създадени нови 129 хил. фирми.

Заради огромния брой фирми, които не са се пререгистрирали, още тази седмица депутатите гласуваха срокът за тяхното заличаване да бъде удължен. Така всички еднолични търговци и клонове на чужди компании у нас ще могат да се пререгистрират до 1 юли 2011. За всички останали видове фирми пък окончателното заличаване от търговския регистър ще става след 1 юли 2016.

На 1 октомври 2011 Агенцията по вписванията ще обяви кои са вече заличените еднолични търговци и чужди клонове, както и останалите непререгистрираните компании. След обявяването на тези списъци ще се счита, че всички държавни учреждения, съдилища, банки, кредитори и Национална агенция за приходите са уведомени за настъпилата промяна в статута на съответната компания.