81 млн. лв. повече от здравноосигурителни вноски събра НАП през август 2010

money2С 81,2 млн. лв. повече от здравноосигурителни вноски събра НАП през август тази година в сравнение със същия период на 2009 г. Към 31 август 2010 г. постъпленията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса са в размер на 916,3 млн. лв., като година по-рано те са възлизали на 835,1 млн. лв. Това представлява ръст от 10%.

Два пъти и половина повече са събраните вноски за здраве от трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрото по труда и студентите над 26 г. до края на август 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година. За осемте месеца на тази година по сметките на НАП от лица, които внасят сами здравноосигурителните си вноски са преведени 57,7 млн. лв., докато през 2009 г. трайно безработните са платили само 22,7 млн. лв. До края на годината от НАП очакват да съберат 1,386 млрд. лв. от здравноосигурителни вноски.

От приходната агенция напомнят, че чувствителното увеличение на събираемостта на здравните вноски се дължи най-вече на кампанията на НАП за плащане на стари задължения за здраве, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права.

Междувременно от справка на НАП, генерирана през август, стана ясно, че хората без здравноосигурителни права са се увеличили с 1547 през юли в сравнение с юни 2010 г. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски. Справка за здравния статус клиентите на администрацията, могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

С електронния калкулатор гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.

Вход за клиенти

Кратка анкетка

Бизнесът е по-добре през:

Валутни курсове

Конвертор на валути в реално време. Обменните курсове се актуализират на всеки 30 минути!
Сума:
От валута:
Във валута:

Кой е в сайта

В момента има 9 посетителя в сайта