Планира се нов метод за изчисляване на майчинските

bebeГотвят се и промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с периода на осигуряване, върху който се изчислява майчинството, съобщи в сряда управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

Тя потвърди и намерението за намаляване на здравната вноска с два процентни пункта от следващата година и вдигане на вноската за пенсия също с толкова.

 

Митрева заяви, че промените в изчисляването на майчинските целят да се намалят злоупотребите, свързани с осигуряване на по-висок доход от момента, в който се разбере за бременността. Тя обаче отказа да коментира какви ще бъдат точно промените.

Митрева посочи, че се следят стриктно промените на осигурителните доходи на майките, които при бременност се осигуряват на високи суми, а след връщане на работа ги намаляват. В такъв случай нарушението е на работодателите.

В момента обезщетенията за майчинство се изчисляват на база осигурителния доход една година преди раждането.

Шефката на НОИ коментира също така, че е по-добре част от парите, давани за здраве, да се насочат към пенсионни фонд, в който дефицитът е над 2 млрд. лева, отколкото в резерва на НЗОК, който не се разходва ефективно.

Тя съобщи още, че броят на самоосигуряващите се през тази година спрямо миналата е намалял със 17 000 и вече е около 193-197 000.
Спадът може да се обясни с повишаването на минималния осигурителен доход от 260 лева на 420 лева.
В момента Националната агенция за приходите и НОИ работят по диференциране на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, като се очаква да бъдат направени поне три скали.

В същото време Митрева съобщи, че приходите от вноски на самоосигуряващите се през 2009 г. са 180 милиона лева, а само за първите осем месеца на тази година са събрани около 210 милиона лева.

Управителят на НОИ каза още, че ефектът от антикризисната мярка в промяна на изплащането на краткосрочните болнични е намаляване с 14 процента на болничните листове през първите девет месеца на тази година спрямо 2009 г.. В същото време тя пропусна факта, че промяната на изплащането на краткосрочните болнични влезе в сила от юли месец. Оттогава работодателят изплаща 70% от възнаграждението през първите три дни, а от четвъртия ден се включва НОИ с 80%.
Сумите за изплатени обезщетения са с четири процента повече, но това се дължи на по-високия размер на самите обезщетения.  

Вход за клиенти

Кратка анкетка

Бизнесът е по-добре през:

Валутни курсове

Конвертор на валути в реално време. Обменните курсове се актуализират на всеки 30 минути!
Сума:
От валута:
Във валута:

Кой е в сайта

В момента има 11 посетителя в сайта