Нов внос на по-евтини цигари в отговор на кризата и контрабандата

cigarets"Ракел", "Натур" и "Слимс" са сред най-разпространените марки цигари у нас. Никой обаче не знае къде се произвеждат, производителите също не биха казали официално. Проверка на "Дневник" показа, че пушач може да се сдобие с кутия от споменатите брандове срещу скромните 2.60 лв., ако има точните познати на точното място. Цената им е наполовина по-ниска от тази на легалните цигари от най-ниския ценови сегмент. В отговор вносителите и производителите в страната регистрираха в последните два месеца четири нови марки от по-ниския ценови сегмент, както и още две - в опаковка по десет броя. На пазара вече се продава "Вайсрой" срещу 2.20 лв. (10 цигари ) и българската "Мерилин" (на "Кингс табако" - Пловдив) срещу 2.30 лв.

"Хората започват да купуват нелегални продукти, защото са много по-евтини от легалните и, второ, някои пушачи намаляват дневното потребление, опитвайки се по този начин да контролират разходите си за цигари", обясняват ситуацията на пазара от "Бритиш американ табако". От компанията допълват, че причина да пуснат още една разфасовка по десет броя цигари е цената им да бъде съобразена с покупателната способност на населението.

Нови евтини марки и поевтиняване на стари


В момента евтините цигари - на цена под 4.40 лв., заемат около 30 на сто от пазара на цигари в страната. На тютюневите компании не им е изгодно да продават в най-ниския ценови сегмент, защото между 80 и 90% от цената на изделията се дължи на данъци, обясниха пред "Дневник" от бранша. В този ценови сегмент са българските - "Средец", GD, "Ева", "Кинг", "Мерилин", вносните - "Вайсрой", "Асос", "Голдън гейт" и други.

През август "Импириъл табако", вносител на "Давидоф", регистрира отново за продажба у нас R1, Gauloises и Fortuna на цена 4.40 лв. JTI ("Джапан табако интернешънъл") регистрира марката LD в два вида - "син" и "лилав", която ще струва 4.20 лв. Компанията "Калиман Карибе", позната преди всичко като вносител на пури и тютюн, регистрира пък Lexington blue, която ще е в средния ценови сегмент и ще струва 4.70 лв. - с 10 ст. по-скъпо от пазарния лидер "Виктори".

Играчите на легалния цигарен пазар у нас - местни и чужди, са единодушни, че положението в момента е трудно. Според тях само за година той се е свил с 40%  (по данните в средата на годината спрямо същия период на миналата) при спад от 30 на сто и през 2009 г. През юли пазарът на бандероли се е движил около 800 млн. къса цигари при 1.3 млрд. къса година по-рано, показват данни на бранша.

От JTI, вносител на "Кемъл" и Winston, прогнозират сериозен спад на бандеролния пазар. "Очакваме тази година да възлезе на около 10.6 млрд. къса цигари при 16-17 млрд. през 2008 г.", казаха от компанията, която, за да отговори на търсенето на по-евтин продукт, пусна "Кемъл" и в кутия от 10 цигари.

"Филип Морис интернъшънъл", вносител на марки като "Марлборо" и "Ив", цитират собствено изследване от май 2010 г. в България, според което за почти всяка трета изпушена цигара у нас не са платени данъци - акцизи и ДДС. "Този показател се е увеличил двойно в сравнение с миналата година", обясниха от компанията, като добавиха, че в следващите седмици ще представят изследването си на компетентните институции.

Като турбуленция на пазара определят сегашната ситуация и от "Бритиш американ табако", вносител на "Вайсрой", "Пал Мал" и "Кент". "Цигарите вече са с 30% по-скъпи от миналата година. Това неизбежно предизвиква трусове на пазара и легалните продажби на цигари намаляват", коментираха от компанията.

До 2009 г. заради разпределението на акцизните ставки имаше голяма разлика между цигарите от ниския и високия ценови сегмент. До този момент се водеше защитна политика спрямо цигарите на държавния холдинг "Булгартабак", като акцизът върху 1000 къса беше по-малката част от косвения данък, предимство се даваше на ставката, изчислена като процент от пазарната цена. През 2009 г. тенденцията беше обърната в полза на ставката върху 1000 къса.

Така само за година държавната компания загуби около 20% от пазарния си дял, който в момента се движи около 36 на сто. Най-силната българска марка остава "Виктори" с дял от 18 на сто, съобщиха от "Булгартабак". В челната петица са още "Марлборо" на "Филип Морис", "Кинг" на пловдивската "Кингс табако", "Вайсрой" на "Бритиш американ табако" и "Ева" на "Булгартабак".

Когато в началото на годината акцизът за цигариге и тютюневите изделия скочи с над 30%, легалните производители и вносители предупредиха, че от това силно ще нарасне контрабандата. Причината е, че хората няма да спрат да пушат като по поръчка заради кризата, но в условия на намаляващи доходи ще търсят начини да не увеличават разходите си за цигари.

Според статистиката в абсолютна стойност цените на цигарите в България са сред най-ниските в Европа, но по данни на JTI в България се продават едни от най-скъпите цигари в света, изчислено като процент от средния годишен доход на населението.

Средно за 1000 къса се харчат 3.3% от годишния доход на глава от населението, с което страната се нарежда редом до Турция и Танзания. Близо по този показател е и съседна Румъния, където за 1000 къса се изразходва 2.6 на сто от годишния доход. За света средният показател е 1.84%, като във Великобритания и Холандия са съответно 1.5 и 1.2 на сто.

Единствената компания, която през тази години намали цените на цигарите си, е "Булгартабак", която от юли продава с 20 ст. по-евтино марките "Ева", GD и "Средец". Дружеството обясни решението си с "облекчаване бюджета на нашите потребители", както и с добрите резултати на холдинга - печалба от над 7.5 млн. лв. за първото полугодие (при загуба за същия период на миналата година) и повишаване на износа с 56% спрямо 2009 г.

Месец преди това изпълнителният директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов "посъветва" компанията да смъкне цената, защото има възможност да го направи. По думите му дружеството умишлено е завишавало цените, за да дава по-голяма отстъпка на търговците си, като така се източвало самото предприятие. От "Булгартабак" тогава отрекоха такава практика.

Контрабандните схеми


Сривът на легалния пазар на цигари е започнал в началото на април, когато влязоха в сила новите акцизи върху тютюневите изделия, като в момента нелегалният пазар се оценява на 30 на сто от общите продажби, каза за "Дневник" източник, близък до Агенция "Митници". По думите му в началото на годината тези стойности са били по-големи, но постепенно намаляват.

Три са основни схеми за контрабанда на цигари. Първата е свързана с реекспорта на произведени в България тютюневи изделия, като нито едно ведомство досега не се ангажира с точни изчисления  каква част от продаваните нелегално са местни. Основните пътища за този вид контрабанда са по море чрез контейнери. 

Все още от Агенция "Митници" не разполагат с рентгенови системи на всяко пристанище и основният метод на работа продължава да е "по сигнал". Проверяват се съмнителни контейнери или такива, които се проследяват от производителя в България по пътя им обратно. По този начин се внасят и фалшиви марки, произведени в Китай, обясняват производители.

Втората схема минава през вноса на марки като "Ракел", "Натур" и "Слимс",  които са произведени неясно къде и от неясно от кого. Според източник, близък до митниците, те се внасят през границите на България с Румъния и Гърция, които са вътрешни за ЕС и там няма митнически контрол.
От септември 2009 г. Агенция "Митници" започна да издава разрешителните за превоз на товари през страната и да събира пътни такси.

До този момент парите се плащаха на Национална агенция "Пътна инфраструктура". От митницата обясняват, че чрез новото си правомощие им е по-лесно да следят камионите и да правят изненадващи проверки. Много от контрабандните цигари се хващат, след като камионът мине на кантар и се установи, че е по-лек, отколкото би бил при пренос на стоката, която по документи кара.

Според третата и най-опасна схема - оригинални, но нелегални изделия се внасят от страни извън Европейския съюз - Сърбия, Македония и по-далечните Молдова и Украйна. "Сериозната заплаха са цигарите, които са от съседните страни и са истински, но поради по-ниската ставка на акциза са много по-евтини", обясни източник от митниците.

По думите му за никого не е тайна, че в Северозападна България голяма част от населението пуши сръбски цигари и обикновено те минават по черни пътища, а не през контролно-пропускателните пунктове. Голяма част от населението в региона се занимава именно с прекарване на цигари по черните пътища.

Веднъж влезли в страната, цигарите се продават по два начина - чрез информация  "от уста на уста" за специални места и форми на доставка, както и чрез открита продажба по пазарите.

Контролът

Пазарът започва бавно да се възстановява, наблюдаваме увеличение като цяло на продажбите с около 11% за юли спрямо юни, подобна е ситуацията и за август спрямо юли, показват данните на "Булгартабак". От компанията отчитат, че основна причина за това е повишената борба с контрабандата.

На същото мнение са и от "Филип Морис", които призовават към провеждане на "благоразумна данъчна политика, засилване на сътрудничеството между основните институции и увеличаване на граничния контрол". От JTI също отчитат положителна тенденция заради увеличените напоследък проверки от митниците и МВР.

Близо 36 млн. лв., или ръст от 11 на сто, бележат приходите от акциз през август спрямо същия месец на 2009 г. по данни на Агенция "Митници". На 8 септември вътрешният министър Цветан Цветанов също обяви акция, засега без име, срещу разпространителите на цигари без бандерол.

Вход за клиенти

Кратка анкетка

Бизнесът е по-добре през:

Валутни курсове

Конвертор на валути в реално време. Обменните курсове се актуализират на всеки 30 минути!
Сума:
От валута:
Във валута:

Кой е в сайта

В момента има 8 посетителя в сайта